Den ultimata guiden till vitamin B12 brist

Vitamin B12 brist

Vad är vitamin B12?

Vitamin B12 är ett viktigt näringsämne som din kropp behöver för energiproduktion, centrala nervsystemet och många andra viktiga funktioner.

Vitamin B12 finns i många livsmedel. B12-brist är dock fortfarande relativt vanligt. Detta kan bero på en begränsad kost, vissa sjukdomar eller läkemedel som begränsar vitamin B12.

Nyligen genomförda studier har också visat att upp till 20 procent av alla personer över 60 år i Storbritannien har brist på vitamin B12. Brist är vanligare hos äldre vuxna eftersom förmågan att absorbera vitamin B12 från vissa livsmedel minskar med åldern. Yngre personer kan fortfarande utveckla vitamin B12-brist. Om du misstänker vitamin B12-brist bör du kontakta din läkare för att diskutera dina symtom och ta de rekommenderade testerna.

Läs vidare för att ta reda på varför vitamin B12 är bra för dig, vem som bör ta det och vilka tecken på brist du bör hålla utkik efter.

Vad är vitamin B12 bra för och varför är det viktigt?

Vitamin B12 är viktigt för kroppens naturliga funktioner, inklusive energi, nervsystemet, immunsystemet och mycket mer. Här är några viktiga funktioner som stöds av vitamin B12:

 • Normal energigivande metabolism (1)
 • Nervsystemets normala funktion (2)
 • Normal psykologisk funksjon (3)
 • Normal bildning av röda blodkroppar (4)
 • Immunsystemets normala funktion (5)
 • Minskad trötthet och utmattning (6)
 • Processen för celldelning (7)

Vem borde ta Vitamin B12?

Vi bör alla se till att vi får i oss rätt mängd vitamin B12 varje dag. Som tidigare nämnts är B12-brist mycket vanligt eftersom åldrandet saktar ner processen för att absorbera B12 i systemet.

Människor som följer en hälsosam diet som innehåller kött, ägg och mejeriprodukter får i sig tillräckliga mängder. Vegetarianer och veganer som har varit vegetarianer under en längre tid bör få sin vitamin B12-status kontrollerad och uppmuntras att äta livsmedel som är berikade med vitamin B12. De flesta människor bör också ta ett vitamin B12-tillskott. Om du känner att du har en brist kan det vara bra att tala med en vårdgivare som kan kontrollera dina nivåer och ge dig en exakt vägledning till en mer hållbar livsstil.

Läs vidare för att få reda på hur mycket vitamin B12 du behöver per dag, bristsymptom och vilka livsmedelskällor du kan få vitamin B12 från.

Vitamin B12

Hur mycket Vitamin B12 behöver jag?

Referensvärdet för vitamin B12 är 2,5 µg per daglig portion. Våra vitamin B12-tillskott från Naturecan innehåller 500 µg per daglig portion, vilket gör det optimalt som ett komplement till din kost.

Symptom på vitamin B12 brist

Blekgul hud

Precis som järnbrist kan anemi i samband med vitamin B12-brist göra att huden blir blek på grund av brist på friska röda blodkroppar i kroppen.

Svårigheter att koncentrera sig

Brist på vitamin B12 tenderar att påverka det centrala nervsystemet negativt. Därför kan personer med vitamin B12-brist känna sig dimmiga och ha svårt att koncentrera sig.

Inflammation i munnen

Det är känt att glossitis kan orsakas av B12-brist. Den medicinska termen hänvisar till en inflammerad, röd och smärtsam tunga.

Parestesi i händer och fötter

Många personer med vitamin B12-brist rapporterar att de upplever parestesier. Denna term avser stickningar och stickningar i vissa delar av kroppen, ofta i fötter och händer.

b12 brist symptom

Borde jag ta vitamin B12 tillskott?

De flesta människor kan få i sig rätt mängd vitamin B12 från maten de äter - de flesta kött- och mejeriprodukter innehåller B12 naturligt. Men om du är äldre, vegetarian eller vegan kan det vara värt att komplettera din kost med en vitamin B12-tablett för att säkerställa att du får den dagliga mängd vitamin B12 du behöver. Tala alltid med din vårdpersonal före användning.

Naturecans vitamin B12 - varför det kan behövas

Få det dagliga intaget av referensvärdet för näringsämnen som du behöver med våra veganska vitamin B12-tabletter från Naturecan - ett bekvämt sätt att stödja immunsystemets normala funktion (5).

Att få i sig det vitamin B12 du behöver enbart genom kosten kan vara svårt, särskilt om du är 100% växtbaserad, eftersom detta viktiga vitamin främst finns i kött, ägg och mejeriprodukter.

Med 500 μg vitamin B12 per daglig portion stöder vårt potenta vitamin B12-tillskott normal psykologisk funktion (3), oavsett hur hektiskt ditt schema är. Dessutom är dessa veganska vitamin B12-tabletter tillverkade av högkvalitativa växtbaserade ingredienser, vilket ger dig ett hållbart och veganvänligt sätt att komplettera din kost.

Köp Vitamin B12 
Vitamin B12

Hur blir jag frisk från vitamin B12 brist?

De flesta symtom på vitamin B12-brist kan förebyggas genom att äta tillräckligt med kött, fjäderfä, skaldjur, ägg och mejeriprodukter.

Men om du är vegetarian eller vegan, eller om du har ett medicinskt tillstånd som begränsar hur väl du kan absorbera näringsämnen, kan du försöka ta ett vitamin B12-tillskott tillsammans med livsmedel som är berikade med vitamin B12 för att minska sannolikheten för vitamin B12-brist. Rådgör alltid med din sjukvårdspersonal före användning.

Livsmedel som innehåller vitamin B12

Du kan få vitamin B12 genom animaliska livsmedel som innehåller vitaminet naturligt. Alternativt kan du också hitta vitamin B12 i livsmedel som är berikade med det.

Animaliska källor till vitamin B12 inkluderar:

 • Mejeriprodukter
 • Fisk
 • Kött och fågel
 • Ägg

Om du är vegetarian eller vegan finns det livsmedel som du kan äta för att öka ditt intag av vitamin B12. Några exempel inkluderar:

 • Alternativ till mejeriprodukter
 • Veganska pålägg
 • Näringsjäst
 • Berikade spannmål
b12 Vitamin

Kolla in vårt utbud av andra kosttillskott

Pre-Workout
pwo förmåner
Pre-Workout
pwo förmåner

PWO (Pre-Workout)

289 kr
Läs mer
probiotika gummies
Probiotika Gummies - 60st
probiotika gummies
Probiotika Gummies - 60st

Probiotika Gummies - 60st

299 kr
Läs mer
ashwagandha-kapslar
ashwagandha
ashwagandha förmåner
ashwagandha förmåner vs annat företag
ashwagandha-kapslar
ashwagandha
ashwagandha förmåner
ashwagandha förmåner vs annat företag

KSM-66® Ashwagandha

358 kr
Läs mer
svamp komplex
svamp komplex tabletter
svamp komplex förmåner
svamp komplex blanding
svamp komplex blanding
svamp komplex blanding
svamp komplex blanding
svamp komplex blanding
svamp komplex
svamp komplex tabletter
svamp komplex förmåner
svamp komplex blanding
svamp komplex blanding
svamp komplex blanding
svamp komplex blanding
svamp komplex blanding

Lions mane, Chaga, Reishi svampkomplex

474 kr
Läs mer

Referenser:

1. Vitamin B12 contributes to normal energy-yielding metabolism.

2. Vitamin B12 contributes to normal functioning of the nervous system.

3. Vitamin B12 contributes to normal psychological function.

4. Vitamin B12 contributes to normal red blood cell formation.

5. Vitamin B12 contributes to the normal function of the immune system.

6. Vitamin B12 contributes to the reduction of tiredness and fatigue.

7. Vitamin B12 has a role in the process of cell division.