VAD ÄR TERPENER?

TERPENER: SMAKEN OCH LUKTEN AV CANNABIS

Har du någonsin funderat på vad som ger vissa av våra favoritsensoriska upplevelser deras unika doft och smak? Varför citroner är citrusiga, varför skogar är täta av talldoft eller varför eteriska oljor har en så behaglig skärpa? Det kan vi tacka terpener för.

VAD ÄR TERPENER?

Vad är terpener? Terpener är en stor och varierande klass av organiska föreningar som är ansvariga för många växters unika lukt och smak.

I praktiken finns dessa växtföreningar för att antingen attrahera eller stöta bort andra organismer. Och föga förvånande kan vi inte få nog av dem, oavsett om de finns för att locka pollinatörer eller för att säkerställa en växts överlevnad.

Omkring 140 av de kemikalier och föreningar som finns i de cannabissorter vi känner till och älskar tillhör denna klass av aromatiska, organiska kolväten - och bidrar till en bred och varierad sensorisk profil med unika och ofta kompletterande effekter.

vad är terpener


TYPER AV TERPENER

Terpener är viktiga för att vi ska kunna identifiera och uppskatta frukter, grönsaker och kryddor, och används ibland i den noggranna tillverkningen av CBD-oljor från cannabisplantan. Terpener i denna fantastiska växt tillverkas i klibbiga hartskörtlar där CBD och andra cannabinoider produceras.

Det finns många olika typer av terpener. Här är några av de viktigaste terpenerna som finns i cannabisplantan och som används runt om i världen för sina olika terapeutiska effekter:

Limonen
Pinene
Myrcen
Linalool
Betakaryofyllen

Limonene

Limonene: Limonene (uttalas "li-muh-neen") finns i doften av apelsiner, citroner, limefrukter och allt som har citruskaraktär. Oavsett om det är citrusskal, enbär, rosmarin eller pepparmynta, tillskrivs denna behagliga doft en höjning av humöret och andan.Limonene - med sin lockande doft - finns i många av de produkter vi använder idag och har länge använts för att bekämpa fetma och inflammation.

Pinene

Pinene: Den jordiga, träiga doften av pinen finns vanligtvis i barkharts från tall och gran. Den är en av de mest förekommande terpenerna i naturen och har använts flitigt inom medicinen som antiinflammatorisk, slemlösande, bronkdilaterande och lokalt antiseptisk.

Även om bevisen är begränsade tyder studier på att pinen också har anxiolytiska (ångestdämpande), antidepressiva och kramplösande egenskaper, och den kan till och med vara effektiv vid behandling av kroniska neurologiska tillstånd, t.ex. kronisk smärta.

Myrcene

Myrcene: Den citrus- och örtdoft som tillskrivs timjan, lagerblad, humle och den söta mangon kommer alla från den vanligaste terpenen som finns i cannabis - myrcen. Denna otroliga terpen, som hyllas för en rad medicinska fördelar, inklusive förebyggande av magsår, spelar en viktig roll i CBD-världen.

Myrcen är ett populärt smak- och aromämne i mat och dryck och har visat sig ha antioxidativa, anti-aging och anti-inflammatoriska egenskaper samt potential att lindra smärta och ångest.

Linalool


Linalool: Den blommiga krydda som finns i lavendel, björk och rosenträd och som är känd för sina lugnande och avslappnande effekter är ett resultat av linalools komplexa kemi. Studier utforskar de många sätt på vilka denna terpen kan stärka vårt immunförsvar, avsevärt minska cigarettinducerad lunginflammation och hjälpa till att återställa de neurologiska och beteendemässiga försämringar som är förknippade med Alzheimers sjukdom.

Även om det behövs fler kliniska prövningar finns det bevis för att linalool kan vara lika effektivt som kommersiella ångestdämpande, smärtstillande och antidepressiva läkemedel (t.ex. lorazepam, bensodiazepam och paroxetin), ofta med en lägre biverkningsprofil.

Caryophylle

Caryophylle: finns i pepparkorn, kryddnejlikor, basilika och bomull. Denna beta-karyofyllen är känd för sin peppiga och kryddig doft. Liksom många andra finns det intressanta studier kring denna terpen som gör den till en attraktiv komponent av många högkvalitativa CBD-oljor.

 Exempelvis verkar den orala kombinationen av fytocannabinoider och B-karyofyllen vara lovande för behandling av kronisk smärta på grund av deras höga säkerhet och låga negativa effekter.

Dessutom svarta pepparolja, av vilken beta-karyofyllen är huvudkomponenten, visar sig ha antioxidanter, antiinflammatoriska och antinociceptiva egenskaper.

Betakaryofyllen: finns i pepparkorn, kryddnejlika, basilika och bomull och är känt för sin peppriga och kryddiga doft. Liksom många andra finns det intressanta studier kring denna terpen som gör den till en attraktiv komponent i många högkvalitativa CBD-oljor.

Till exempel verkar den orala kombinationen av fytocannabinoider och betakaryofyllen vara lovande för behandling av kronisk smärta på grund av deras höga säkerhet och låga biverkningsprofiler. Dessutom har svartpepparolja, där betakaryofyllen är huvudkomponenten, visat sig ha antioxidativa, antiinflammatoriska och antinociceptiva egenskaper.


TERPENER & CBD

Efter metan är terpener den vanligaste flyktiga organiska föreningen som finns i atmosfären. De finns helt enkelt överallt. Och precis som alla saker i naturen interagerar terpener naturligt med sin kemiska miljö. I CBD-olja är det cannabinoiderna och andra kemiska föreningar som finns i cannabis, och det betyder att de i slutändan påverkar hur vi drar nytta av denna växtbaserade synergi.

Det har observerats att terpener "uppvisar unika terapeutiska effekter som kan bidra på ett meningsfullt sätt till de omgivande effekterna av cannabisbaserade medicinska extrakt". "Entourageeffekten" bygger på hypotesen att de olika föreningar som finns i cannabisextrakt, inklusive terpener och cannabinoider, kan arbeta tillsammans för att öka extraktens effektivitet.

decorations

Referenser: 

1. Eberhard Breitmaier (2006). Terpenes: Flavors, Fragrances, Pharmaca, Pheromones. Wiley-VCH2. Martin, D. M.; Gershenzon, J.; Bohlmann, J. (July 2003). "Induction of Volatile Terpene Biosynthesis and Diurnal Emission by Methyl Jasmonate in Foliage of Norway Spruce". Plant Physiology. 132 (3): 1586–15993.

https://www.medicaljane.com/category/cannabis-classroom/terpenes4. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1105/limonene5.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/258379316.
http://www.aromaticscience.com/the-effect-of-a-minor-constituent-of-essential-oil-from-citrus-aurantium-the-role-of-β-myrcene-in-preventing-peptic-ulcer-disease/7.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S15675769153010898. http://europepmc.org/article/med/265498549.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820295/10. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2012.010611. https://www.sciencedirect.com/topics/chemical-engineering/terpene12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/