Varför skakar min hund? 8 orsaker du bör känna till
Många hundägare är alltför bekanta med situationen när deras lurviga vän skakar eller darrar. Även om detta kan vara oroande är det viktigt att behålla lugnet och komma ihåg att det finns många orsaker till att hunden skakar och att inte alla är skäl till panik.
Många vanliga orsaker till att hundar skakar är spänning, kyla, stress, ångest, smärta, sjukdom, ålderdom eller uppmärksamhetsstörningar. Det är viktigt att känna igen skillnaden mellan vardagliga vibrationer och tecken som indikerar ett underliggande tillstånd som kan vara en allvarlig medicinsk nödsituation.
I den här artikeln tittar vi på de olika anledningarna till att din hund kan skaka, vad du ska vara uppmärksam på, om CBD-snacks och CBD-olja kan hjälpa och när du ska söka veterinärhjälp. Oavsett om du är en ny hundägare eller har haft hundar i flera år kan förståelse för varför din hund skakar hjälpa dig att ge den bästa vården till din lurviga vän.
Varför skakar en hund?
Hundar skakar av många olika anledningar. Det kan bero på smärta, oro, spänning eller rädsla - men ibland är det bara ett normalt beteende eller till och med uppmärksamhetssökande.
En hunds skakningar kan dock vara ett tecken på ett underliggande medicinskt eller beteendemässigt problem, så det är alltid värt att försöka ta reda på varför. I det här avsnittet tittar vi på möjliga orsaker till att din hund skakar och vad du kan göra åt det.
8 anledningar till att din hund skakar eller darrar
1. Möjliga medicinska orsaker
Om din hund skakar överdrivet mycket eller plötsligt har börjat skaka kan det vara ett tecken på ett underliggande tillstånd. Här är några möjliga medicinska orsaker till att din hund skakar:
- Smärta eller obehag: Om din hund skakar och verkar ha ont kan det vara ett tecken på skada eller sjukdom. Hundar kan också skaka när de känner sig obekväma, till exempel när de har ont i magen eller en urinvägsinfektion.
- Neurologiska problem: Vissa neurologiska tillstånd, såsom krampanfall eller ryckningar, kan få din hund att skaka okontrollerat. Om du misstänker att din hund har ett krampanfall ska du omedelbart söka veterinärvård.
- Hypoglykemi: Lågt blodsocker kan orsaka skakningar hos hundar, särskilt hos små raser. Om din hund skakar och verkar slö eller förvirrad kan det vara ett tecken på hypoglykemi.
Om du misstänker att din hunds skakningar beror på ett medicinskt tillstånd, som de som nämns ovan, är det viktigt att du kontaktar din veterinär så snart som möjligt.
Du kan läsa mer om hundar och smärta i våra artiklar om artros och diskbråck hos hundar.
2. Möjliga beteendemässiga orsaker
Alla hundars skakningar beror inte på medicinska problem. Ibland beror hundens skakningar på beteendemässiga orsaker. Här är några möjliga beteendemässiga orsaker till att din hund skakar:
- Ångest eller rädsla: Hundar kan skaka när de känner ångest eller rädsla. Detta kan bero på höga ljud, nya omgivningar eller separationsångest.
- Upphetsning: Hundar kan också skaka när de är upphetsade, till exempel när de ser sin favoritleksak eller när du kommer hem från jobbet.
- Uppmärksamhetssökande: Vissa hundar kan skaka för att få din uppmärksamhet eller för att få dig att leka med dem.
Om du misstänker att din hunds skakningar beror på en beteendestörning är det viktigt att ta itu med grundorsaken. Detta kan kräva träning eller beteendemodifierande tekniker som sensibilisering eller motbetingning. Om du har en reaktiv hund har vi en guide med lugnande tekniker här.
3. Temperatur
När hundar skakar är det ofta en naturlig reaktion på temperaturförändringar, särskilt när det är kallt. Mindre raser, korthåriga hundar eller äldre husdjur är mer mottagliga för köldrelaterade skakningar. Viktiga punkter att hålla utkik efter:
- Kallt väder: Hundar kan skaka för att generera kroppsvärme.
- Risk för hypotermi: Långvarig exponering för kyla kan leda till allvarliga hälsoproblem
- Överhettning: I varma miljöer kan utandning och skakningar tillsammans vara ett tecken på värmeslag, vilket kräver akut behandling.
Se till att hunden hålls varm när det är kallt och sval när det är varmt för att förhindra temperaturrelaterade skakningar
4. Stress
Skakningar är en vanlig reaktion på stress hos hundar, eftersom adrenalin frigörs som svar på ångest. Vanliga utlösande faktorer är bland annat:
- Åskväder eller höga ljud: Plötsliga höga ljud som fyrverkerier kan orsaka skakningar.
- Separationsångest: Att lämnas ensam under längre perioder kan utlösa stressrelaterade skakningar.
- Nya miljöer eller resor: Ändrade rutiner, okända platser eller bilresor kan leda till ångest.
För att hjälpa till kan du skapa en lugn miljö, kan du använda lugnande medel som CBD eller rådfråga en veterinär om stresshanteringsstrategier om din hund ofta skakar i stressiga situationer. Läs mer om hur du kan hjälpa din hund vid fyrverkerier här.
10 tekniker för att lugna din hund5. Ålder & artros
När hundar åldras blir de mer benägna att få ledproblem som artrit, vilket kan orsaka skakningar på grund av obehag eller smärta. Tecken att hålla utkik efter är bland annat:
- Stelhet i lederna : Svårighet att röra sig, särskilt efter vila eller i kallt väder.
- Darrningar efter promenader: Ökad darrning kan förekomma efter fysisk aktivitet.
- Allmänt obehag: Äldre hundar kan skaka när de upplever pågående ledvärk.
Stötta din äldre hund genom att ge den ledtillskott, se till att den har en bekväm och varm sovplats och sök veterinärrådgivning för behandling av artrit.
6. Besvär i öronen
Hundar skakar ofta på huvudet eller kroppen på grund av obehag i öronen. Om du ser att din hund kliar sig i örat och skakar på huvudet kan det vara bra att kolla om det orsakas av:
- Infektioner i öronen: Bakterie- eller jästinfektioner kan orsaka inflammation, vilket kan leda till huvudskakningar och hudirritation.
- Kvalster i örat: Parasiter kan irritera hörselgången och få din hund att skaka på huvudet hela tiden.
- Främmande föremål: Små skräp eller växtdelar som fastnar i örat kan leda till frekventa skakningar.
Regelbunden rengöring av öronen och snabb behandling vid tecken på infektion eller irritation kan bidra till att förhindra ytterligare skakningar och obehag. Läs på mer om hudirritation här.
Om öronproblemen kvarstår bör du söka veterinärvård för att undvika långvariga skador.
7. Torkar av sig
Hundar skakar instinktivt för att torka av sig efter att ha blivit blöta. Detta är ett naturligt beteende som hjälper till att avlägsna överflödigt vatten från pälsen. De vanligaste tillfällena då skakningar kan förekomma är:
- Efter bad eller simning: Hundar skakar kraftigt för att skaka av sig vatten från pälsen.
- Vid regn: Skakning hjälper till att avlägsna vatten och reglera kroppstemperaturen.
- Förhindra tovor: Skakning hjälper till att undvika trassel i våt päls, särskilt hos långhåriga hundar.
För att hjälpa till kan du försiktigt torka hunden med en handduk efter att den blivit blöt, eller använda en hundvänlig hårtork för extra torkning i svalare miljöer.
8. Reglering av känslor
Hundar kan skaka som ett sätt att reglera känslor, särskilt efter upphetsning eller spänning. Detta beteende är vanligt i situationer där:
- När lekstunden är slut: Efter en intensiv lekstund kan hunden skaka för att släppa ut uppdämd energi.
- Lättar på spänningar: Efter ett stressigt möte kan hundar skaka för att lugna nervsystemet.
- Upphetsning: Skakningar kan uppstå efter att ha hälsat på någon eller under förväntan.
Den här typen av skakningar är i allmänhet ofarliga och kan vara ett normalt sätt för hundar att släppa på känslomässiga spänningar eller återgå till ett lugnt tillstånd.
Upptäck våra produkter för hundarBör jag vara orolig om min hund skakar?
Det är normalt att vara orolig om din hund skakar ihållande eller om det åtföljs av andra symtom som kräkningar, slöhet eller smärta. Enstaka skakningar kan vara normala på grund av upphetsning eller kyla, men ihållande skakningar kan tyda på problem som smärta, ångest, förgiftning eller neurologiska störningar.
Om skakningarna är ovanliga eller kraftiga är det bäst att kontakta en veterinär för att utesluta allvarliga hälsoproblem och se till att din hund får rätt vård. Omedelbar vård krävs om det finns tecken på nöd, sjukdom eller oförklarliga beteendeförändringar.
Vad ska man göra med en hund som skakar? 4 steg att tänka på
Om din hund skakar finns det flera saker du kan göra för att hjälpa den att känna sig mer bekväm:
1. Skapa en varm och mysig miljö
Din hund kan skaka om den fryser eller känner sig obekväm. Se till att den har en varm och bekväm plats att vila på och erbjud eventuellt en filt eller säng så att den känner sig tryggare.
2. Kontrollera om det finns tecken på sjukdom eller skada
Darrningar kan vara ett symptom på ett allvarligare underliggande tillstånd. Kontrollera om din hund visar tecken på sjukdom eller skada, t.ex. kräkningar, diarré eller haltande. Om du märker något ovanligt ska du omedelbart kontakta din veterinär.
3. Ge hunden mat och vatten
Lågt blodsocker eller uttorkning kan orsaka skakningar hos hundar. Ge din hund mat och vatten så att den får i sig tillräckligt med vätska och näring. Om din hund inte äter eller dricker, kontakta din veterinär.
4. Trösta och lugna hunden
Din hund kan skaka om den är orolig eller stressad. Trösta och lugna din hund genom att klappa den eller tala till den med en lugnande röst. Undvik att skälla på eller straffa hunden, eftersom det kan öka ångesten.
Lugnande CBD-Godis och olja för skakiga hundar
Mjuka och lugnande CBD-godis för hundar är perfekta för att hålla din hund lugn! De kan hjälpa till att lindra separationsångest när du lämnar den ensam hemma, eller till och med göra fyrverkerier mindre skrämmande!
Dessa små lugnande godisbitar för hundar är perfekta för en snabb CBD-fix för ditt husdjur hemma eller när du är ute och reser.
Vår blandning av CBD, passionsblomsextrakt, l-teanin och kolostrumkomplex är den perfekta kombinationen för lugnande hundgodis.
Tillsammans med godis ger vår CBD-olja för hundar optimala resultat! Om din hund fortsätter att skaka bör du naturligtvis alltid söka veterinärrådgivning för att säkerställa att din hund är lycklig och frisk.
Naturecans mest populära CBD produkter för hundar
När ska jag gå till veterinären?
Om din hund fortsätter att skaka eller visar andra symptom som letargi, aptitlöshet eller andningssvårigheter ska du omedelbart kontakta din veterinär. Detta kan vara tecken på ett allvarligare underliggande tillstånd och omedelbar veterinärvård kan vara nödvändig för att säkerställa din hunds hälsa och välbefinnande.
Varför skakar min hund FAQs
Varför skakar hunden på huvudet hela tiden?
Om hunden skakar på huvudet är det ofta ett tecken på öronbesvär, som kan bero på infektioner, allergier eller öronkvalster. Om besvären kvarstår bör du uppsöka veterinär för undersökning och behandling för att förhindra att tillståndet förvärras.
Varför skakar och flåsar min hund?
Flåsningar och skakningar tillsammans kan tyda på smärta, ångest, värmeutmattning eller sjukdom. Det kan också vara ett tecken på allvarligare tillstånd som förgiftning eller hjärtproblem, så omedelbar veterinärvård rekommenderas om symtomen är långvariga.
Bör jag vara orolig om min hund darrar?
Darrningar kan uppstå på grund av kyla, rädsla eller upphetsning, men ihållande eller ovanliga darrningar kan tyda på smärta, sjukdom eller neurologiska problem. Ett veterinärbesök är att rekommendera för att utesluta allvarliga hälsoproblem om darrningarna fortsätter.
Hund som skakar när den andas: Vad är orsaken?
Skakningar vid andning kan vara ett tecken på andningssvårigheter, smärta eller till och med hjärt- eller lungsjukdomar. Omedelbar veterinärvård är nödvändig för att identifiera den bakomliggande orsaken och ge lämplig behandling.
Vad ska jag göra om min hund skakar och kräks?
Skakningar och kräkningar kan vara symtom på förgiftning, sjukdom eller allvarlig stress. Denna kombination av symtom kräver omedelbar veterinärvård för att fastställa orsaken och förhindra ytterligare komplikationer.
Varför skakar min hund när den sover?
Hundar skakar ofta under sömnen på grund av drömmar eller muskelryckningar under REM-sömnen. Frekventa eller intensiva skakningar kan dock tyda på kramper eller andra neurologiska problem, som kräver veterinärkonsultation.
Har du frågor & vill ha hjälp från en av våra svenska experter?
Vår kundtjänst är tillgänglig dygnet runt för att svara på eventuella frågor.
På vardagar under dagen försöker vi alltid svara inom 1-2 timmar.